top of page
porkkiskoko.png
Search
  • Writer's pictureHarri Välijärvi

Arctic15-tapahtumassa rahoittajia tapaamassa

Muutama tuttu suositteli meille Arctic15-tapahtumaan osallistumista. Tapahtuman tarkoituksena on yhdistää rahoittajia ja startuppeja toisiinsa, ja se järjestetään kerran vuodessa Kaapelitehtaalla.


Kaiken muun ohella lopullinen päätös osallistumisesta jäi varsin viime tinkaan, edellisen viikon perjantaihin. Virhe.

Rekisteröityminen jäi varsin viime tinkaan. Virhe.

Ilmottautuneita rahoittajia oli jokunen sata. Startupppeja sitäkin enemmän. Ensimmäisen kahlauksen jälkeen meitä kiinnostavia rahoittajia jäi suosikit-listalle 49. Kaksi päivää aikaa tavata heidät. Lähetin joitakin kokouspyyntöjä. Yhteen tuli hyväksyntä, muutama kieltäytyminen. Muista ei kuulunut mitään.


Paikanpäällä kuulin, että rahoittajat olivat saaneet satoja viestejä. Jollain oli 500 lukematonta viestiä, toisella 150. Ei ihme, ettei heitä saanut kiinni Arctic15-sovelluksen kautta. Olisi siis pitänyt olla hyvissä ajoin aktiivisena kokouskutsujen kanssa.

Eka kerta.

Olin ensimmäistä kertaa kutkuttelemassa sijoittajia Porkkanapankkiin. En yhtään tiennyt mitä oli luvassa. Valmistelin hiki hatussa ja pienessä paniikissa esitystä sijoittajille. Ilman apukäsiä ei olisi tullut mitään. Ei tullut täydellistä, mutta ihan ok esitys. Vielä edellisenä iltana panikoin viimeistelyjen ja enkku-version kanssa.

Turhaan. En tarvinnut esitystä kertaakaan koko aikana.

Olin hyvissä ajoin paikalla. Hyvä. Pääsin lähes jonottamatta sisään ja sain rauhassa tutustua paikkaan. Ensimmäinen 30 minuuttia meni ihmetellessä, katsellessa viimeisiä järjestelyitä ja sisään valuvia ihmisiä. Sitten ei auttanut muu kuin rohkaistua, ottaa itseä niskasta kiinni ja mennä etsimään rahoittajia.

Sitä vartenhan tänne oltiin tultu.

Kuljin läppärin kanssa hallissa. Kun ei ollut juurikaan sovittuja tapaamisia, niin ainut tapa päästä kiinnostavien ihmisten juttusille oli nykiä heitä hihasta tai tuppautua muuten juttusille. Turhan siinä oli esitystä kaivaa läppäristä esille. Piti pärjätä puhumalla.

Siinä hommassa pärjäsin varsin hyvin!

Heti ensimmäinen keskustelu oli oikein hyvä ja kannustava. Minulla oli selkeä runko aloitukseen:


"Moi! Saako häiritä? Harri Välijärvi, Porkkanapankki. Minkä alan ja minkä vaiheen startuppeihin sinä Pertti ja Pertti's best invest sijoittaa?".


Jos ei ollut meille sopiva sijoittaja, niin kerroin asiasta. Säästi kaikkien aikaa ja energiaa. Kerroin myös miksei olla heille sopiva startup. Jos oli meille sopiva, niin parin lauseen tiivistys Porkkanapankista alkuun:

Porkkanapankki on matalapalkka-aloille suunnattu hyvän mielen palkitsemistyökalu. Sillä sitoutetaan työntekijät yritykseen ja yrityksen liiketoimintaan.

Yllättävän moni halusi kuulla mikä Porkkanapankki on, vaikkei kuuluttukaan heidän kohderyhmään. Osa siksi, että saattaisimme olla heille sopiva kohde myöhemmillä kierroksilla. Osa puhtaasti mielenkiinnosta. Joitakin kiinnosti kuulla lisää Porkkanapankista, toiset halusivat kuulla mitä oltiin hakemassa ja miksi.

Ensimmäinen päivä oli uuvuttava.

Ensimmäinen päivä oli varsin uuvuttava. Ei valitettavasti riittänyt virtaa jäädä jatkoille (joista kuulin harmillisesti vasta paikanpäällä). Toinen päivä ei ollut ihan niin uuvuttava. Oli jo tutumpi juttu ja oli suht hyvät yöunet takana.


Koko tapahtuman lopputulos oli melko lailla sitä mitä odotinkin. Suurin osa keskusteluista oli todella hyviä, jopa kannustavia. Lyhyesti numeroina kahden päivän tulos:


  • Reilut 20 keskustelua sijoittajien kanssa

  • Hiukan enemmän ensimmäisenä päivänä

  • 2 kanssa jatketaan ensi viikolla

  • 6 kanssa jatketaan loppukesästä tai alkusyksystä

  • 2-3 kieltäytyi varsin tylysti


Loppujen kanssa ei oltu yhteensopivia. Joko "väärä" toimiala tai liian aikainen vaihe.


Noiden keskustelujen pohjalta tiedämme mitä pitää tapahtua, että olemme useammalle rahoittajalle kiinnostava. Asiat eivät tulleet meille uutena, mutta oli rohkaisevaa saada aitoa kiinnostusta. Suunta selkiytyi ja toisaalta tuli selkeä tarve hioa sijoittaja-esitys valmiiksi. Moni halusi saada sen sähköpostiinsa tapahtuman jälkeen.

Muutama vinkki

Kun lähetät ekan viestin rahoittajalle, niin tiivistä se 2-4 ranskalaiseen viivaan esim:

  • Mistä on kyse (palvelu, sovellus, tuote..)

  • Joku luku

  • Mitä haette ja miksi

Tiivistä palvelusi/tuotteesi pariin lauseeseen. Sen tarkoitus ei ole kertoa koko historiaa, vaan saada toinen kiinnostumaan ja haluamaan kuulla lisää. Opettele se ulkoa, hyvin.


Ole rohkea. Kukaan ei tule sinun luo, sinun pitää mennä muiden luo.


Paskaa tulee melko varmasti niskaan. Ravista fiilis harteilta. Opi jotain asiasta. Jatka seuraavaan.

Kiitos Arctic15

Tarjoilut olivat hyvät. Oli (alkoholitonta) juotavaa, kylmää ja kuumaa. Smootheja ja vanukkaita. Hedelmiä ja sopivan kokoisia, erittäin vaihtelevia annoksia maukasta lämmintä ruokaa. Melko varmasti nähdään myös ensi vuonna! Myös jatkoilla 😉


Haluatko kuulla Porkkanapankista lisää? Olitpa rahoittaja tai yritys, joka haluaa sitouttaa työntekijöitään yritykseen ja liiketoimintaan. Ota yhteyttä. Kerron miten Porkkanapankista voisi olla sinulle hyötyä.


Harri Välijärvi

044 374 60920 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page